De Logostudio

Afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten kunnen op alle leeftijden voorkomen.

maak een afspraak 03 237 17 54

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

Afwijkende mondgewoonten kunnen op alle leeftijden voorkomen. Bij kinderen en tieners zien we vaak mondademen, duimen, vingerzuigen, kaakklemmen en foutieve slikgewoonten en/of lispelen. Als deze gewoonten niet worden afgeleerd, zien we op volwassen leeftijd allerlei klachten ontstaan die mede veroorzaakt kunnen worden door de afwijkende mondfuncties.

Waarom is ademen via de neus zo belangrijk?

Als je ademt door je neus met gesloten lippen, dan wordt de ingeademde lucht bevochtigd, verwarmd en gezuiverd. Veel gezonder dus dan via je mond ademen.
Bij een gesloten mond, hebben je lippen en je tongpunt een goede spierspanning. Die spanning is noodzakelijk om goed te articuleren. Maar ook voor het slikken heb je die spierspanning nodig. We slikken gemiddeld 2 keer per minuut.
Als je telkens je tong op een foutieve manier tegen je tanden duwt, heeft dit in de meeste gevallen een negatieve invloed op de positie van de tanden/kiezen en de vorm van de kaak. Als je een te lange periode via je mond ademt, kan je dit zelfs zien aan je lichaamshouding: een vooruitstekend hoofd, hangende schouders, ingezakte borst, holle rug en slappe buik.

Wat zijn gevolgen van afwijkende mondgewoonten?

Als je tongspieren en lipspieren onvoldoende krachtig zijn om de mond te sluiten, zullen je kaakspieren overbelast worden. Dit kan kaak-, hoofd- en nekpijn veroorzaken. Omgekeerd kan ook: door te veel stress of te veel te kauwen op kauwgom kan overmatige kaakspanning een gewoonte worden. De lip- en tongpuntspanning om de mond gesloten te houden is nu overbodig geworden en deze spieren verslappen met alle negatieve gevolgen vandien.

 

Onvoldoende mondspanning zorgt voor een slappe articulatie. Je kan de medeklinkers niet pittig uitspreken en je verstaanbaarheid vermindert. Bij kaakklemmen zijn je wangspieren te sterk ontwikkeld, waardoor je gesloten en binnensmonds zal praten.

 

Als je mond onvoldoende opent bij het spreken en te weinig articuleert, druk je automatisch meer op je stemplooien bij het spreken. Hierdoor kan je stemklachten krijgen: een pijnlijk gevoel in de keel en een hees stemgeluid.

 

Maar ook de vorm van je gelaat wordt bepaald door je mondgewoonten. Afwijkende mondgewoonten kunnen leiden tot een verkeerde uitstraling. Een te slappe tongligging en te weinig lipspanning doen je gelaat uitzakken. Dat komt vaak triest of ongeïnteresseerd over, terwijl je dat helemaal niet bent. Als je de gewoonte hebt om je kaken vaak op elkaar te klemmen, kan men denken dat je gespannen of boos bent terwijl er niets aan de hand is.

kind dat duimt
tiener met beugel
tegen jezelf praten
mondspieren trainen

Wat doen wij?

Bij de eerste consultatie onderzoeken we of er sprake is van een verstoord evenwicht tussen de mondspieren en meteen daarna stellen we een behandelingsplan op. Dit kan een intensieve wekelijkse behandeling zijn of het geven van adviezen, afhankelijk van het probleem.

In de therapie zullen we

  • oefeningen geven die de spieren van de tong en de lippen versterken.
  • het ademen door de neus bevorderen. We oefenen de mondspieren in rust, tijdens slikken en tijdens spreken. We geven ook aandacht aan lichaamshouding. We zullen dus het evenwicht herstellen tussen de mondspieren onderling. Dit heet oromyofunctionele therapie.

 

Verandering van een gewoonte vraagt sowieso een bereidheid om consequent te oefenen. Je moet dus wel gemotiveerd zijn om de behandeling te laten slagen.

We werken steeds in overleg met of op advies van je tandarts, orthodontist en/of kaakchirurg.

TOP